Leerlingen 2e klas lbo-A ontberen school
Leerling van 2e klas lbo-A, oud-systeem, genieten geen onderwijs. Het oud-systeem is op de meeste lbo-scholen afgebouwd.
Het eerste deel van het schooljaar 2022-2023 is donderdag afgesloten. We hebben de meningen van leerkrachten gepeild, om na te gaan hoe ze het eerste kwartaal hebben ervaren. De onderwijsgevenden waarmee De Snelle Pen heeft gesproken, verkeren niet in een hoerastemming over de prestaties van de pupillen.
“Het eerste kwartaal is soepel verlopen. Ik moet nog wennen aan de grote en drukke groepen in leerjaar 9,” geeft Merredith Sion aan. Zij is leerkracht op een lbo-school. Sion zegt dat lesgeven soms vlot verloopt. Met uitzondering van zij die niet gemotiveerd zijn. “De kinderen en hun ouders hebben geen informatie over leerjaar 9 en 10, waardoor de leerlingen zich niet druk maken. Ze gaan ervan uit dat ze doorstromen,” laat Sion optekenen.
De lbo-leraar geeft verder aan dat het zwaar is voor de leerkrachten, omdat ze van het oud-systeem moeten afstappen en overschakelen naar het systeem waar doorstromen geldt. “Ook moeten we creatiever worden en dat kost extra inzet,” stelt Sion tot besluit.
Het ministerie van Onderwijs zegt dat we met de leerlingen hun niveau moeten werken. juffrouw Bel
Haar collega, Jennifer Bel, die les verzorgt op een basisschool in Paramaribo stelt daarentegen dat zij het schooljaar als slecht heeft ervaren.
Ze merkt een grote gab bij de leerlingen. “De kinderen hun leerprestatie is barslecht.” Juffrouw Bel heeft een co-leerkracht in de klas, met wie ze de lesonderdelen samen verzorgt. “Doorstromen werkt stremmend.” Ze vindt dat de basis van de leerlingen niet is gelegd in leerjaar 3 (1e klas). “Doordat sommige leerlingen niet kunnen lezen, werken ze slecht bij het onderdeel taal.” Bij het vak rekenen merkt zij wel een verschil in prestatie. Ze stelt dat doorstromen niet voor leerjaar 3 zou moeten gelden. “Als kinderen niet kunnen lezen, kunnen ze ook niet verder. De leerlingen erkennen geen klanken. Ik vind het triest voor de kinderen. De wil is aanwezig bij de kinderen, maar we hebben geen ruimte voor extra aandacht. Bij de laatste training van het ministerie van Onderwijs Wetenschap en Cultuur is aan ons gezegd dat wij met de kinderen hun niveau moeten, werken. Dat vergt veel! We zouden in dat geval terug moeten gaan naar leerstof van kleuter A. Doorstromen is moordend,” stelt juffrouw Bel met een bloedend hart.
Ze oppert dat doorstromen bij leerjaar 5 zou moeten beginnen. Het valt juffrouw Bel op dat leerlingen het niet nauw nemen met de school, omdat ze kunnen doorstromen. “De kinderen zijn niet gemotiveerd, omdat ze gratis overgaan.”