Colomn: Pinautomaten en klantenservice ergernissen!
Eenieder heeft er helaas mee te maken, maandelijks en soms dagelijks. Einde van de maand wordt uw geld gestort en voor de 60 plus lezers in het midden van de maand hun klein beetje AOV. Prima iedereen is blij en zeker als het nog eens op tijd wordt gestort (de kansberekening hiervan is vergelijkbaar met die van de lotto). Gelukkig leven we in een tijdperk van digitalisering en hoeven we niet ouderwets in de rij te staan bij de bank. Deze laatste zin lijkt helaas een heuse utopie. Want terwijl de wereld om ons heen het begrip digitalisering prima onder de knie heeft. Jawel, het zal u verbazen, maar zelfs in landen als bijvoorbeeld Oeganda is pinnen uit de muur de gewoonste zaak van het leven geworden. Maar ja, in Suriname kan alles, zegt men altijd, behalve normaal ordinair je geld uit de muur trekken.
Het stimuleren om mensen digitaal te laten bankieren en dus ook te pinnen, is absoluut een goed idee. Echter moet het idee dan wel werken en dit werkt helaas net als vele andere zaken belabberd. Want naast de reguliere pinautomaten van de banken, zijn er nu ook Cashpoints. Beide zijn gesitueerd in een vierkant hokje waarin een scherm en toetsenbord is geplaatst. Op het desbetreffende scherm staat in negen van de tien gevallen “out of service” en in dat ene geval is het scherm gewoon helemaal zwart. Tja, wat doe je dan? Immers heb je toch geld nodig, dan ga je maar weer in de rij staan bij de bank en lever je als je geluk hebt een attest bij je werkgever in voor twee uur bankzaken. Kortom digitalisering is een Surinaams sprookje geworden.
Kan het erger, zal u zich afvragen? Het antwoord is GROOTESKE letters JA. Want stel je moet pinnen en je belt naar je desbetreffende bank om te vragen welke pinautomaten het WEL doen? Nadat je alle kerstliedjes tijdens de wachtrij hebt gehoord, schrik je ineens van een stem aan de andere kant van de lijn. De dame of heer in kwestie stelt je dus de desbetreffende vraag en na vier keer te zijn doorverbonden, krijg je het antwoord. Jawel hoor mevrouw of meneer ze werken allemaal, dus je gaat met de snelheid van Usain Bolt naar de pinautomaat. Pinpas in je handen, je stopt het in de gleuf, toets je code in en dan lees “Deze automaat is tijdelijk niet beschikbaar” en je pinpas komt weer als nieuw geboren de gleuf uitglijdt.
Dit is toch een ergernis of ligt dit puur aan mij? Waarom zegt de klantenservice nadat je eerst de top 100 kerstmuziek hebt gehoord en je vier anderen hebt gesproken niet eerlijk? Nee, helaas onze automaten doen het niet, dan kan je tenminste nog zeggen, nou ja jullie zijn gelukkig niet de enige bank of Cashpoint. Kortom pinnen in Suriname is een heuse gok en net als gokken verlies je meestal. En sta je in de rij van de bank terwijl je de kinderen uit school moet halen of nog erger als 60-plusser te wachten in de kokende zon.
Conclusie is dat de banken dan wel Cashpoints moeten zorgen dat hun machines altijd worden gecontroleerd en er geld aanwezig is. Maar nog belangrijker is het wel. Zorg dat je klantenservice bestaat uit gedegen personeel met een fatsoenlijke opleiding, hoe mensen te woord te staan. In plaats van dat je ieder willekeurige typegeit daar neer zet.
Ten slotte geldt dit verhaal niet alleen voor banken hoor, want de verzekeringsmaatschappijen hebben ook een klantenservice die niet zou misstaan in een poppenkast. Wil zeggen dat er gelukkig nog goede zijn onder die vele slechten en laten banken en verzekeringsmaatschappijen daar eens een voorbeeld aan nemen.
Warme groet,
Appie Konig