Baby overlijdt na negentien dagen op NICU aan ziekenhuisbacterie
De 38-jarige Lisa T heeft tussen 2019 en 2023 drie keer een vroeggeboorte ter wereld gebracht. Helaas, hebben geen van de prematuren het overleefd op de Neonatale Intensive Care Unit (NICU) van het grootste ziekenhuis in Paramaribo. De vrouw is kapot, vanwege het overlijden van haar derde vroeggeboorte in de eerste week van deze maand. Bij negenentwintig weken zwangerschap hebben de artsen de baby eruit gehaald, omdat Lisa zwangerschapsbloeddruk ontwikkelt.
We moeten een derde kindje naar het kerkhof dragenBroer van *Lisa*
Bij het tweede overlijden heeft de familie een rechtszaak aangespannen, maar er is in het voordeel van de artsen beslist. Het eerste kindje heeft vier dagen geleefd en de tweede amper twee dagen. De vrouw wilde niet meer naar het desbetreffend ziekenhuis, vanwege de nare ervaringen, maar voor vrouwen met een zwangerschapsduur onder de tweeëndertig weken is dat verplicht. Voor de derde keer stortte de vrouw haar wereld ineen en ze is ontroostbaar. Een broer van Lisa staat De Snelle Pen te woord, zodat het verhaal van z’n zus bekend wordt.
Ziekenhuisbacterie
De derde prematuur heeft negentien dagen op de afdeling gelegen en de ouders kregen bij elke bezoek te horen dat het goed ging met de baby, totdat ze op een vroege ochtend werden opgebeld dat ze dringend naar het ziekenhuis moesten. Toen kreeg de moeder, die al jaren een kinderwens koestert, het slechte nieuws te horen, dat de zuigeling is overleden aan een ziekenhuisbacterie. Door de bacterie liep het kindje een longbloeding op met als gevolg bloed uit de mond en neus. “Het is een medische misser”, betreurt de broer van Lisa.
Lisa had goede hoop dat dit kindje verder zou leven, omdat de baby al negentien dagen oud was. De familie vraagt zich af hoe het mogelijk is, dat ziekenhuisbacteriën zich bevinden op een afdeling waar er prematuren liggen.“We moeten nu een derde kind naar het kerkhof dragen. Je bent in een land en je hebt een kinderwens, je doet je best en als het lichaam de zwangerschap niet langer kan dragen, moet er goede opvang zijn voor vroeggeboorten. In het verleden hebben vrouwen ook zevenmaandse kindjes ter wereld gebracht. Nu is er zoveel moderne apparatuur en toch gaan de prematuren dood.”
Hoop
“Ze hebben niet eens sorry gezegd, want dat zou het leed helpen verzachten. De baby was levendig, maar het personeel gaat niet steriel te werk.” Lisa kreeg tabletten voorgeschreven tegen de verhoogde bloeddruk en de zwangerschap is tot de ingreep goed verlopen. Als het kindje eenmaal uit de buik is, daalt de bloeddruk en dat heeft ze bij alle drie zwangerschappen ervaren.
Er werd elke dag ziekenhuisbezoek afgelegd en de moeder heeft dagelijks moedermelk gekolfd voor haar kindje. De vrouw is tot aan de ingreep goed begeleid door een van de betere gynaecologen in Suriname. De familie overweegt om bij de eerstvolgende zwangerschap naar het buitenland te vertrekken, want Lisa is het vertrouwen in de neonatale zorg van Suriname kwijtgeraakt. Om af te kunnen reizen, moet er een medische indicatie zijn, zodat de kosten door de verzekering gedekt kunnen worden of ze zouden een wereldverzekering kunnen afsluiten. Het laatste kost behoorlijk wat.
“Als dit doorgaat, kunnen ze de NICU sluiten. Als medewerker van zo’n afdeling moet je steriel zijn, want de bacteriën zijn overal.” De familie wil met de publicatie aandacht vragen van het ministerie van Volksgezondheid voor het aantal baby’s dat op de NICU komt te overlijden.
(De naam in dit artikel is fictief).